Fotosidan

Här får du tips om kamera inställningar för olika tillfällen. Bra fotoplatser för olika typer av fotografering. Tips på olika tekniker inom foto. Även film kan beröras. Recessioner.  Olika regler som gäller och mycket mer.

Test ISO

Det förs många diskussioner på tex Youtube om högt ISO och brus. Självklart ger ju ett lägre ISO tal mindre brus. Men behöver man vara rädd för högt ISO när det idag går ganska lätt att ta bort. När man fotograferar rörliga objekt som flygande fåglar eller flygplan, bilar motorcyklar odyl som kräver snabba tider för att bilderna skall  bli skarp och då krävs oftast ett högre ISO tal och då ökar bruset. Brus känsligheten är olika för olika kameror men de flesta har synligt brus vid ISO 3200.
Bättre att få en bild som är skarp men brusig än ingen bild alls eller en oskarp bild.
Nedanstående bilder är tagna med olika ISO tal. Som ni ser ändras bländaren och för ISO 100 även tiden. Alla bilderna är tagna med en brännvidd på 176 mm. Bilderna har inte redigeras mer att de brus reducerats med hjälp av Topaz DeNoise AI. Många av redigering programmen, tex Lightroom har bra brus reducering idag.
Klicka på bilden för att förstora den.
Test motivet är ju i detta test stilla men jag skall gör fler tester där motivet rör sig.